mandag 27. september 2010

Om tarot

Jeg vil begynne med å fortelle litt om tarot. Hva er tarotkort, og hvorfor vil jeg bruke dem i dette prosjektet?

Aller først: Ingen vet hvordan tarot oppsto. Det fins hauger av myter, men ingen kan verifiseres. Det man vet, er at den første kjente tarotstokken ble malt til en fyrsteslekt i Milano omtrent 1450. Her er Keiserinnen fra denne stokken:



Visconti-kortene fra Milano har ikke tittel, men er likevel lette å kjenne igjen.

Felttog bragte tarot over grensen til Frankrike. På 1500-tallet gjorde boktrykkerkunsten det mulig å mangfoldiggjøre kort, og det dannet seg snart en standard måte å framstille tarotkortene på. Den kalles Marseille. Nå har kortene fått titler, stort sett de samme som brukes i dag. Under ser du Keiserinnen en gang til.



Samme dama som hos Visconti, men annerledes stil!

Neste milepæl i tarot-historien kommer mot slutten av 1800-tallet. Okkultisme og mystikk står sterkt i Europa, og i England danner en gjeng åndelig søkende kretsen The Golden Dawn (det gyldne daggry). Her ble det fråtset i astrologi, kabbala, esoterisk kristendom, magi, før-kristne gudelærer, rosenkors-teologi og alkymi, og man brukte alt sammen til å blåse nytt liv i tarot. Kortene ble tolket i lys av alt fra planeter til kabbalas Livets Tre.

Ut av denne smeltedigelen sprang den såkalte Rider-Waite-stokken. Den ble trykket for første gang i 1909 som et samarbeidsprosjekt mellom Golden Dawn-esoterikeren Arthur Waite og kunstneren Pamela Colman Smith, og den lever fortsatt i beste velgående den dag i dag. Ingen som lærer om tarot kommer utenom denne stokken, for den har satt så dype spor. Har du sett bare en tarotstokk i ditt liv, så er sjansen stor for at det er denne. Her er Keiserinnen i Waite og Colman Smiths versjon:



Ting har skjedd siden Marseille - og likevel er kortet grunnleggende det samme.

I moderne tid har tarot fått en renessanse. Kunstnere av alle slag bruker tarot som utgangspunkt for personlige verker. De gjør som Arthur Waite: Lar seg fascinere av den enormt rike tradisjonen, og legger til sine egne erfaringer og tanker. Som her:


Denne versjonen vet jeg ikke hvem som har laget, men det er fortsatt Keiserinnen, i moderne drakt.

Hvorfor tarot? Fordi tarot byr på temaer som til evig tid vil engasjere mennesker. Her er kort om fruktbarhet og makt, død og revolusjon, attrå og nåde, kjærlighet og kraft. Her er kort om å skape, og kort om å gi slipp. Alt du opplever i livet kan tarot gi innsikt om, og alt du måtte ønske å formidle kan finne en kraftfull portal gjennom tarot.

I dag fins det så mange fremragende versjoner av tarotkortene at det kan virke merkelig å ville lage sine egne. Det fins hundrevis av stokker. Likevel gir det mening i å søke videre; hvis man føler lysten i sitt hjerte, vel og merke! Jeg ser på det som livet generelt. Det fins enormt mange sunne, kraftfulle og kloke mennesker der ute hvis liv er forbilder for oss. Men det gir ikke grunn til å la være å søke vår egen sannhet, gjør det vel? Det er ditt liv det handler om for deg. Dine bilder, dine valg. Selv om andre allerede har gjort og skapt det utroligste, så betyr ikke det at du skal la være å forme stien etter eget hjerte!

Poenget er ikke at alle må lage sin egen tarot. Poenget er å leve sant og søkende. Det er det jeg vil utforske i dette stipendprosjektet, for å skape er det samme som å leve.

Første kort ut blir Keiserinnen, for er det noen som skaper, så er det hun!!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar